• Stručno savetovanje posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti NAUČI DA USPEŠ 2019 je održano 15-18. aprila 2019. godine u Palati Srbija, u hotelu ZIRA i na Beogradskom sajmu u okviru Sajma građevinarstva.

   Uvodnu reč na stručnom savetovanju je dala Vesna Kovač, državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije, koja je prisutne informisala učesnike savetovanja o rezultatima koji su postignuti primenom Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti od njegovog donošenja 2013. godine, kao i o suzbijanju sive ekonomije u ovoj oblasti. Ispred udruženja Klaster nekretnine, dobrodošlicu i uspešan rad učesnicima savetovanja je poželeo predsednik Upravnog odbora Nenad Đorđević. Predsednik Grupacije posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti u Privrednoj komori Srbije Damir Borić je govorio o aktivnostima ove Gruacije. Pored njih, učesnicima savetovanja su se obratili i predsednik Nacionalne asocijacije Realtora Džon Smabi (SAD), Arsen Unanjan, predsedniik Ruske gilde Realtora (RF), Heder Ozur, predsednica Saveta žena Realtora (SAD) i Predrag Tešić, predsednik Upravnog odbora Udruženja posrednika u prometu nepokretnosti Republike Srpske.

   U toku stručnog savetovanja je održan samit predstavnika jedanaest asocijacija posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti Centralne i Istočne Evrope i predsednika Nacionalne asocijacije Realtora (SAD) Džona Smabija.

   Nakon otvaranja stručnog savetovanja, na panelu za veću ulogu žena u posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti moderator je bila predsednica Regionalnog saveta žena Realtora Orlanda (SAD) Ališa Metson, a govorile su Radmila Stanković, predsednica Saveta žena Klastera nekretnine, Branislava Simanić, direktorka Sektora preduzetništva u Privrednoj komori Srbije, Heder Ozur, predsednica Saveta žena Realtora (SAD) i Pamela Benks, potpredsednica Saveta žena Realtora (SAD).

   U toku drugog dana savetovanja u hotelu ZIRA, Zola Serenčeš, regionalni koordinator NAR za Centralnu i Istočnu Evropu je govorio o timskom radu kod posrednika i poslovnom planiranju u preduzeću, Džefri Fu sa Instituta za posrednike u prometu i zakupu nepokretnosti iz Singapura je govorio o prodaji luksuznih nekretnina, a Džon Mejfild, NAR ambasador za Srbiju, Bugarsku i Grčku je govorio o primeni najsavremenije tehnologije radi povećanja zarade. Moderator panela o blokčejn tehnologiji je bila Šeron Gorel, direktor za Globalne poslove u Asosijaciji Realtora Ilinoisa, a govornici su bili Ivan Bjelajac, predsednik Srpske blokčejn inicijative i Endrju Govasak, suosnivač i direktor „Trust Stamp“.

   Moderator panela o vodećim asocijacijama posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti na globalnom i regionalnom tržištu je bio dr Slaviša Pešić, potpredsednik Stručnog saveta Klastera nekretnine, a govornici su bili Džo Šnajder, direktor za Globalne poslove i saveze NAR, Arsen Unanjan, predsednik RGR, Dona Filips Vilson, direktorka za Globalne poslove MOR i Majkla Gober predsednik MOR iz Čikaga.

   Ališa Metson je govorila o izabranim lekcijama o prodaji nekretnina, a Majkl Kob, predsednik „ECI Development“ (SAD) je održao predavanje o prodaji nekretnina na internacionalnom tržištu i o primani najbolje svetske prakse u prodaji nekretnina. Na panelu namenjenom onima koji žele da postanu internacionalni procenitelji vrednosti nepokretnosti i članovi RICS, moderator je bio mr Milić Đoković, predsednik Udruženja samostalnih sudskih veštaka i procenitelja vrednosti nepokretnosti Srbije, a govornici su bili Nabojša Nešovanović, predstavnik društva procenitelja Srbije i Čarls Golding, pomoćnik direktora za procenu vrednosti materijalne imovine.

   Na panelu o ekonomskom prebivalištu u Republici Srbiji moderator je bio Miroslav Cvetković, potpredsednik Upravnog odbora Klastera nekretnine, a govorili su Nenad Đorđević, Milan Dobrosavljević, konsultant za strane investicije, Erik Tran, partner u UCC (SAD) i Boris Pizolito „Opisas“ (SAD).

   U trećem danu savetovanja u Hali 4 Beogradskog sajma održan je panel o primeni Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti i Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma. Moderator ovog panela je bio predsednik Grupacije posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti u PKS Damir Borić, a govorili su Danijela Tanić-Zafirović, Ministarstvo finansija, rukovodilac Grupe za nadzor Uprave za sprečavanje pranja novca, Mirjana Veljović, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, šef odseka u Sektoru tržišne inspekcije i Goran Lukić, predstavnik MUP Republike Srbije (SBPOK). mr Saša Stefanović je održao predavanje o vođenju evidencija po Zakonu o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma – procena rizika.

   Moderator panela o marketingu i promociji na društvenim mrežama je bio Ervin Pašanović, predsednik Nadzornog odbora Klastera nekretnine, a govorili su Dario Žgela, Dimedia internet tehnologije (Hrvatska), Haris Kadić, Rental nekretnine (BiH), Mirko Hladni, ekspert za ekonomsku propagandu i Dušica Gaković, Deka inženjering. Dejan Vučinić, izvršni direktor Direkcije mreže, „Societe Generale“ banka AD je održao predavanje o finansiranju kupovine nekretnina.

   Na panelu o proceni vrednosti nepokretnosti moderator je bio mr Milić Đoković, a govornici su bili Nebojša Nešovanović iz Društva procenitelja Srbije i Dobrivoje Petrović iz Udruženja samostalnih sudskih veštaka i procenitelja vrednosti nepokretnosti. Slavko bogdanović je održao predavanje o planiranju radnog vremena posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti, a Sanja Radovanović, predstavnica IAHSP Europe (Italija) je održala predavanje „Home Staging“.

   Moderator panela o upisu prava vlasništva na nepokretnostima - praksa RGZ, novine, propisi praksa, je bio Branislav Petrović, predstavnik Klastera nekretnine, a govornici su bili Saša Ivanišević, predstavnik Advokatske komore Beograda, Nebojša Rapaić, član Upravnog odbora Klastera nekretnine i Maja Radović, predstavnica RGZ.

   U toku savetovanja je održan C-RETS kurs. Predavač na ovom kursu je bio Zola Serenčeš.

   Svečana večera za učesnike konferencije, govornike i goste je organizovana u Belom dvoru u Beogradu.